İZ BIRAKANLAR

(1893-1962) ABBAS ERTURAN

Doğduğu Ocak Köyü'nden, genç yaşında ayrılarak gurbete çıkan Abbas Erturan, bir ömür boyu köyünden uzak kalmasına karşın, yine de orayı unutmayan ve her yönüyle köyüne faydalı olan örnek bir kişiydi. Bu konuda  sayılamayacak kadar önemli hizmetleri olmuştur. Köy Kalkındırma Derneği kurucularındandır. Yedi yıl sürekli başkanlığını yaptığı dernek, onun döneminde en parlak çağını yaşamıştı. Köy çeşmesi, su yolları ve çeşme önündeki havuz onun döneminde  yapıldı. Daha sonra, yine bu döneme rastlayan yıllar içinde kendi olanaklarıyla, çeşme bitişiğindeki hamamı yaptırdı.

Etiketler

(1938-2004) ALİ ERTURAN

2 Ekim 1938 tarihinde Hokkagil ailesinden Abbas ve Güllü Erturan’ın 4. çocukları olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğu, gençliği Unkapanı ve Fatih gibi o zamanlar köylülerimizin ve alevilerin yoğun bulunduğu yerlerde geçti. Evleri o yıllarda alevi dedelerinin ve ileri gelenlerinin sıklıkla uğradığı bir toplanma noktasıydı. Bu yıllarda Alevi kültürü ile çok yakından tanıştı, bu kültür ile yoğurulmaya başlandı. Zamanının önemli isimlerinden Aleviliği tüm yönleriyle tanıma fırsatı buldu.

Etiketler

(1926-1991) MUSTAFA GÜRER

Babası Hocagilden Ahmet Efendi ile annesi Şehriban Hanımın 3. çocuğu olarak Erzincan’ın 1926’da Ocak Köyü’nde doğdu. 40 günlükken annesini,  6 yaşında babasını kaybetti. Ağabeyi Abidin Gürer ve “bibisi” Suna Gürer’in yanında büyüdü. 9 yaşında İstanbul’a geldi. İlköğretim yıllarından sonra 2. Dünya savaşının ağır şartları altında çocuk yaşlarında çalışmak mecburiyetinde kaldı. Dua kitapları satıcılığı, kavanozla turşuculuk ve işportacılık gibi çeşitli işler ile eve ekmek götürmeye çalıştı.

Etiketler

(1897-1977) ALİ RIZA ŞiMŞEK

Ocak köyü doğumluydu. Gurbetin bitmez yolu, Ali Rıza Şimşek'e de, genç yaşlarında açılmış. Uzun yıllar sonra köyüne dönmüş, evlenmiş. Bir süre sonra yine nasibini gurbette aramaya çıkmış. Gurbetten sılaya, sıladan gurbete derken, yıllar birbirini kovalamış. O yıllarda İstanbul'dan dönen ve bunu izleyen aylar içinde köy muhtarı olarak seçilen rahmetli Ali Rıza Şimşek ilk işi, okulçağı geldiği halde okula gönderilmeyen köy çocuklarının, Aşutka (Dutluca) ilkokuluna kayıtlarını yaptırmak olmuştu. Kendisi, okumayı ve okuyanı seven ve takdir eden aydın görüşlü bir kişiydi.

Etiketler

VE DİĞERLERİ

Daha bir çok kişiler yaptıkları katkılarıyla köylerinde iz bırakmışlardır. Bunlardan, bildiklerimize kısaca değinelim.

Hayatta iken, aşağı çeşme, bitişiğindeki hamamı imar eden rahmetli İsmail Dursun Güler'in çocukları ve eşi, sonraki  yıllarda yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya gelen bu hamamı, daha güzel biçimde restore ederek, onun izinin yaşatılması yolunda gereken hizmeti yerine getirmişlerdi.

Etiketler

(1925-2000) AŞIR ŞİMŞEK

18 Nisan 1925 (1341) de, Ocak Köyünde doğdu. O dönemlerde üç sınıflı Aşutka (Dutluca) okulunu bitirdikten sonra, İlk öğreniminin daha sonraki yıllarını, bir yıl önce İstanbul'a giden ağabeysi ile birlikte babasının yanında tamamladı. Zeyrek Orta okulundan, daha sonra da Sultanahmet Sanat Lisesi elektrik bölümünden mezun oldu. Askerlikle ilişkin vatan borcunu bitirince, uzun yıllar asıl mesleği ile ilgili elektrik tesisat işleri ve malzemesi ticareti konularında uğraş verdi.

Etiketler
Subscribe to İZ BIRAKANLAR