HIDIR ABDAL SULTAN

HIDIR ABDAL SULTAN

Hacı Bektaşi Veli ve öteki Horasan Erenleri’nin, Anadolu’ya gelişleri, Moğol istilasının bütün Asya’yı sarstığı, ülkelerin yakılıp yıkıldığı, açlık ve sefaletin hüküm sürdüğü 13. yüzyılın ortalarına rastlar. Selçuklu Devleti, istilacı kuvvetler karşısında parçalanır. Bizans tehlikesi yeniden baş gösterir.

O çağlarda, “Diyar-ı Rum” ismiyle bilinen Anadolu’ya, Ahmet Yesevi’nin manevi ışığıyla yüklü olarak gelen Hacı Bektaşi Veli, (bu konuları işleyen vilayet-Name’lerin anlattığına göre), aynı olarak ilkede birleşen halifelerini, ülkenin dört yanına satar…

Etiketler

MENKIBELERDE YAŞAYAN HIDIR ABDAL SULTAN

Elimizde Hıdır Abdal’ın doğum ve ölüm tarihlerini kesin olarak bildiren bir belge yok.  Anlatılan Hacı Bektaşi Veli ve Karaca Ahmet Sultan ile ilgili olayların ışığı altında düşünülecek olursa,  13. yüzyıl ortalarıyla, 14. yüzyılın ilk çeyreğinde, yaşadığı kesinlik kazanır.  O dönemde yaşamış mücahit evliyalar gibi, Hıdır Abdal’ın hayat öyküsü de, toplum vicdanında oluşan menkıbelerde sıkışıp kalmıştır.

Etiketler

BABASI KARACAAHMET SULTAN

Anadolu da ;  sağlığında sevilen, sayılan, buyruğunda gidilen, ulu kişiler; vefat ettiklerinde bunlara saygının, sevginin bir ifade biçimi olarak mezarlarının bulunduğu mekanlar halkın kutsadığı yerlere dönüşür. O'nun inananları sağlığında olduğu gibi Hakk'a yürüdükten sonra da acılarını ve sevinçlerini Onların yattıkları mekânı ziyaret ederek paylaşırlar. 

 

Etiketler

HIDIR ABDAL SULTAN TEKKESİ (ZAVİYESİ)

Düzenlenen padişah fermanlarında Hıdır Abdal Sultan'ın kurduğu tekkenin, "zaviye" deyimi ile yazıldığını görüyoruz. Zaviye, kuruluş itibarıyla küçük tekke anlamındadır. Öte yandan, tekke ve zaviyelerin ayrı ayrı tanımları yapılsa bile, gördükleri görevler yönünden aralarında her hangi bir farkın olmadığı da bir gerçektir. Her ikisi de, Türklük ve İslamlığı yaymak amacını planlamışlardı.

Etiketler
Subscribe to HIDIR ABDAL SULTAN