DUTLUCA (AŞUTKA)

Aşağı yer, anlamına gelen eski adı Aşutka, daha sonra, kökeni yabancı olan çevre köy isimlerinin değiştirilmesi sırasında, yeni ad olarak Dutluca olarak onanmıştır. Dutluca’nın en eski tarihi hakkında, Ocak Köyü’nde türbesi bulunan Hıdır Abdal Sultan ile bağlantılı olarak şu rivayet yaygındır: Hıdır Abdal Sultan, benim mekanım atacağım mermerin düştüğü yer olacaktır, diye. İstanbul’dan erlik kuvveti ile ufuklara doğru bir mermer fırlatmış ve mermer ufuklara doğru kaybolurken de “Hayvah! Aşut düştü!...” diye hayıflanmış. Mermer, şimdiki Dutluca’nın bulunduğu yere düşmüş. Onun amacı ise, Ocak Köyü’ne düşürmekmiş. Hıdır Abdal Sultan, şimdiki yere gelip yerleşmiş ve Aşutka düzlüklerin de, Padişah fermanı ile kendisine yurtluk olarak verilmiş…

Dutluca’nın tarihi ile ilgili bu anlatımda gerçek payı vardır. Yıllar boyu böylece sürüp gitmiş ve o topraklar hep Hıdır Abdal Ocağı’nın mülkiyetinde kalmış. Daha sonra ise, Aşutka topraklarına yaklaşık 400 yıl önce, başka yerlerden gelip yerleşen Türk boyları köyün kuruluşunu gerçekleştirmişler ve köy zaman içinde gelişerek çevrede büyük bir yerleşim birimi olmuştur.

DUTLUCA KÖYÜ VE DAHA YUKARILARDA OCAK KÖYÜ GÖRÜNÜYOR

DUTLUC CAMİ

 

Dutluca Köyü’nde tarihi değeri haiz, ibadete açık 1322 (1906) yılında inşa edilen ve minaresi daha sonra eklenmiş  olan bir cami vardır. Alış-veriş işlerine yönelik dükkanlar ile faal bir fırın çevre köylerin ihtiyacında önemli hizmet verirler. Kemaliye ilçesi’nin en düz arazisi Dutluca Köyü sınırları içindedir. Yeteri derecede sulama için su temin etme olanağı bulunsa, çevrenin Çukurova’sı görünümüne dönüşebilir. Üzümbağları ile de ünlü bir köydür. Ancak son yıllarda Dutluca’da, gurbetçilik nedeniyle üreticilikten ziyade tüketici köyler arasında yerini almıştır.

Kemaliye ilçe köyleri içinde ilk ve ortaokulu açık örnek köy Dutluca’dır. Öğrenci yokluğu nedeniyle köy okullarının büyük bölümü kapanmıştır. Buna karşılık Dutluca’da öğrenime açık orta ve ilkokulların öğrenimine devam etmeleri gerçekten çevre için sevindirici bir olaydır. 1928 yılında öğretime açılan ilkokulda 18, 1975’te açılan ortaokulda ise 10 öğrenci öğrenimlerini sürdürmektedir. Dutluca’da okur-yazar oranı da verilen bilgilere göre % 95 dolaylarındadır. Ayrıca yeni bir bölge okulunun yapılması için çalışmalar vardır.

Köyde sağlık ocağı, bölge karakolu, PTT hizmet binası devamlı açık olup, çevre köylerin gereksinimlerine olumlu katkıda bulunur. Dutluca Köyü, çok önemli geliş ve gidiş yolları üzerinde bulunması nedeniyle devamlı canlı ve hareketli transit merkezlerinden sayılır. Kanalizasyon sorunu çözüme kavuşmuştur. Gelenek ve görenekleri folklor değerleri belge köylerinin benzeridir. Kurulmuş derneği ve kooperatifi henüz yoktur.

Dutluca'da Akbulut Meydanı

Köyün girişinde taşıtların parkettiği geniş alan, eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut adına hitafen "Akbulut Meydanı" olarak adlandırılmıştır.

Dutluca'nın Ocak Helikopter pistinden görünüşü

Dutluca'nın tarihi çeşmesi

a)    AKÇİÇEK MEZRASI (EĞİNİK) : 

Köyü Muhtarlığı’na bağlı Akçiçek Mezrası, batı yönünde olup, Dutluca’ya uzaklığı yarım saat kadardır. Akçiçek bağlık, bahçelik, yeşillikler içinde şirin bir yerleşim yeridir. Köy içinde bolca akan bir kaynak, bu mezranın can damarıdır. Doğa zenginliği ile bir piknik yeridir. Gelenek görenek ve folklor değerlerinde bir farklılık yoktur.

1990 sayımı verilerine göre Dutluca Köyü 90 hane ve 296 kişi nüfusa sahiptir. Akçiçek Mezrası ise, 20 hane 50 kişi nüfustan oluşmuştur.

Akçiçek Mezrası'nın uzaktan görünümü

 

Kaynak : Yazı Mehmet ŞİMŞEK; Hıdır Abdal Sultan Ocağı İstanbul 1991

                Site fotoğrafları (Hasan oğlu) Mustafa GÜLER ve anonim

Etiketler