• KIŞLACIK (MENDÜRGÜ)

16. yy.da Melik Ahmet Paşa tarafından kurulduğunu söyleyenler olduğu gibi, daha önce Selçuklular döneminde kurulmuş olduğunu ve adı geçen Paşa’nın köyü yeni baştan imar ederek geliştirdiğini söyleyenlerde vardır.

Köyün en önemli kültür değeri, Melik Ahmet Paşa’nın 1005 (1589)’da yaptırdığı tarihi camidir. Ancak , bu ender yapıt bugün için gerekli bakımı ve ilgiyi görmekten, uzaktır. Vakıflara kayıtlı, mimari değeri haiz bu eserin yıpranmadan önce korunması elbette ki, gereklidir.

Caminin banisi Melik Ahmet Paşa, Kışlacık Köyü’ndendir. Gençlik yıllarında İstanbul’a gitmiş, gerekli öğretim yıllarını tamamlayıp memuriyet hayatına atılmış ve doğu bölgesinde görevlendirilmiş, paşalık rütbesine yükselmiş, daha sonra da Sivas, Diyarbakır illeriyle Kışlacık Köyü’nde olmak üzere üç cami yaptırmıştır. Kendi köyü Kışlacık’ta vefat etmiş ve oraya gömülmüş.

Kışlacık Köyü sakinlerinin başlıca geçim kaynağı hayvancılık ve zirai faaliyetlerdir. Arıcılık da iyi bir gelir sağlar. Ayrıca bademcilik günden güne gelişen bir gelişen bir geçim olmuştur. Bademi ile ünlü bir köydür. Altyapı çalışmaları son aşamaya gelmiştir.

Okuma-yazma oranı % 90 dolayındadır. Kurulmuş köy derneği ve kooperatifi, köy tüzel kişiliğine ait taşınmazı ve yatırımı yoktur.

Gelenek ve görenekleriyle folklorü, Kemaliye köyleri biçimindedir. 1990 sayımında Kışlacık’ta 27 hane ve 92 nüfus saptanmıştır.

Kışlacık Köyü, Melik Ahmet Paşa Camii'nin genel görünüşü

Kışlacık Köyü, Melik Ahmet Paşa Camii'nin iç bölümü

 

 

Etiketler