Kuruluş tarihi, kesin olarak bilinmemektedir. Ancak daha önce Ermeni ve Rum kökenli toplumların bulunduğu köy, zamanla Türk boylarının yerleştiği bir yerleşim birimi olmuştur.
Bulunduğu yer, yaklaşık 1000 metre yüksekliktedir. Köyün bir zamanlar nüfusunun yarısından fazla olan Ermeni kökenlilerden bugün için kimse kalmamıştır. Köyde kalıntılar dikkat çeker. Bunların en belirgini de “Samuga” denilen mevkideki kilise kalıntısıdır. Daha önce köyde Rumlar’ın oturduğu, sonraki yıllarda da, Rumlar’ın bölgeyi terk ettiği, Türkler ile Ermeniler’in I. Dünya Savaşı yıllarına kadar birlikte oturdukları bilinmektedir.
Köy meydanında bulunan çeşmenin yaklaşık 350 yıl önce Rumlar tarafından yapıldığı söylenir.
Topkapı Köyü’nde doğal kaynaklardan ünlü “Ençiti Kaplıcası, bugün için baraj gölü suları altında kalmış, yitirilmiş doğal zenginliklerindendir. Bu kaplıcaya bir zaman Bağdat bölgesinden bile deve kervanları üzerinde hastalar gelir, burada birkaç gün, bu şifalı sulardan şifa bulur ve memleketine dönerdi diye söylenir. Topkapı Köyü’nün ibadete açık cami ve bir de 1928’den bu yana öğretime açık ve 1995 itibari ile 24 öğrencisi bulunan lojmanlı bir okulu vardır. Köyde okuma-yazma oranı da % 90 olarak gösterilmiştir. Kanalizasyon henüz devrede değildir. Kurulmuş köy kalkındırma derneği kooperatifi yoktur.
Gelir kaynaklarından tarıma yönelik faaliyet verimli düzeydedir. Ekime elverişli topraklara sahip bir köydür. Küçükbaş hayvancılıkta Dutluca köyleri içinde en ileri yerleşim birimidir. Ayrıca avcılıkta bir uğraş dalıdır. Son yıllarda halı dokumacılıkta aşamalar kaydedilmiştir.
Gelenek ve görenekleriyle, folklor zenginlikleri ilçe köylerinin bir benzeridir. Köy tüzel kişiliğine kayıtlı gelir getirici bir taşınmaz veya taşıta sahip değildir.
1990 sayımlarına göre köyün 82 hane ve 274 nüfusa sahip bulunduğu saptanmıştır. Buna göre Topkapı Köyü, Dutluca çevresinin nüfus yoğunluğu açısından en kalabalık köyüdür.
- Log in to post comments