• KUŞAK (HOLU)

Yaşlıların verdiği bilgilere göre üç kardeşin biri Efeler Köyü’ne, biri Kızılçukur Köyü’ne, biri de Kuşak Köyü’ne yerleşerek bu köylerin kurulmasında ilk çekirdeği oluşturmuşlar. Ancak tapu kayıtlarına göre de köyün kurucuları şöyle sıralanıyor:

Bektaş oğlu Ali, Ocaklı oğlu Hasan Ağa, Alişer oğlu İbrahim, Uçuk oğlu İsmail, Mülazım Hüseyin Ağa, Hacı İsmail oğlu Mushaf, Sergeli oğlu Emin. (Tapu kaydı 289-78-96, sahife 28)

Köyün cami, 1956 yılında köylü tarafından yapılmış ve çatısı da daha sonra Aziz Öztürk katkısıyla sac plaka döşenerek yenilenmiştir. Bu cami yerinde mevcut olan eski cami, 1953 yılında çığ düşmesi yüzünden yıkılmış ve yerine şimdiki cami inşa edilmiştir. Köyün ortasından akan Mirançayı üzerinde kurulu ve evvelce ilkel yöntemlerle yapılmış olan köprü, daha sonraki yıllar içinde köyün hayır sahibi kişilerden Hasan Öztürk tarafından beton elemanlar kullanılarak inşa ettirilmiştir. Köyde üç akar çeşme vardır. Bunun yanı sıra, Dutluca grubu köylerine verilen su hattında Kuşak Köyü de yararlandırılmış, böylece köyün su sorunu çözüme kavuşmuştur.

1948 yılında yapılan ilkokul açıktır. Yaklaşık 20 öğrencisi ve bir öğretmeni ile lojmanı vardır. Köyün okuma-yazma oranı % 85 olarak gösterilmektedir. Halkın büyük bölümü, çevrenin diğer köylerinde olduğu gibi gurbetçi olup, köylerine bağlı sevecen, çalışkan insanlardır.

Kanalizasyon henüz gerçekleşmemiştir. Gelenek ve görenekleri, folklor değerleri çevre köylerin benzeridir. Başlıca gelir kaynakları başta hayvancılık olmak üzere, sebzecilik ve arıcılıktır.

Kuşak'ta afet evleri

Kuşak Köyü genel görünümü

Hasan ve Kadir Polat kardeşlerin Kuşak İlkokulu bahçesine armağan ettikleri Atatürk Büstü

İstanbul’da faaliyetini sürdüren köy derneği vardır. Kooperatifi bir süre faaliyet gösterdikten sonra geçtiğimiz yıllarda feshedilmiştir. Kuşak Köyü sakinleri 1953 yılında büyük bir tehlike ve acı ile karşılamıştır. Köyün üzerine düşen çığ, caminin yıkılmasına, iki genç insanın ölümüne ve birçok hayvanın telef olmasına neden olmuştur. Konu uzun yıllar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın gündeminde kalmış ve 1991 yılında köyün 15 hanesinin köyün 3 km uzağındaki Deşti mevkii nakli uygun bulunmuş ve adı geçen yerde 15 konut yapılmış. Ancak yolu ve suyu temin edilmediği için hiç kimsenin de oturması mümkün olmamış ve şimdilerde harabeyi andıran bir görünüm içinde kendi haline bırakılmış; Gelip geçen yayla göçerlerinin ve avcıların dinlenip kaldıkları bir uğrak yeri olmuştur.

Kuşak Köyü’nde 1990 sayım verilerine göre 55 hane ve 174 nüfus tespit edilmiştir.

 

Etiketler