Köyün, Ilıç ilçesine bağlı Dostal Köyü’nde birkaç ailenin gelip buraya yerleşmesiyle kurulduğu yaşlılarca anlatılmaktadır. Halen köyde Dostal soyadını taşıyan birkaç aile vardır. Efeler Köyü konumu itibariyle Malatya-Erzincan il sınırlarının başladığı Miran Çayı yöre diliyle Tarhanik Çayı’na yakın bir etekte kurulmuştur. Yaklaşık 60 yıl önce Malatya İli’ne bağlı iken, daha sonra Erzincan İli’ne bağlanmıştır. Deniz düzeyinden 1100 metre yüksekliktedir. Köyde köylü-devlet katkısıyla 1962 yılında yapılmış, ancak günümüzde öğrenci yetersizliği nedeniyle kapalı bulunan ilkokul ile beş adet akar çeşme bulunmaktadır.
Mirançayı kenarında sulu ziraatla ve sebzeciliğe elverişli bir bölüm arazi köylülerin başlıca geçim kaynağını oluşturur. Ayrıca, büyük baş hayvancılık da yapılır. Ancak, nüfusun büyük bölümü gurbetçileri teşkil eder. Derneği ve kooperatifi olmayan Efeler Köyü’nde henüz alt yapı da tamamlanmamıştır. Okuma-yazma oranı % 90 dolayında olup, gelenek ve görenek yönünden çevrenin özelliğini taşır.
Efeler Köyü, 1990 sayımı itibariyle 23 hane ve 48 nüfusa sahip bulunmaktadır.
a) KIZILÇUKUR MEZRASI :
Efeler Köyü muhtarlığına bağlı bulunan Kızılçukur Mezrası, Efeler’e yarım saat uzaklıkta bir etekte kuruludur. Kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ancak, Efeler Köyü’nde bir bölük ailenin gelip burada yerleştiği ve köyün çekirdeğini oluşturdukları söylenir. Köy yakınında kesme taştan yapılı devamlı akan bir çeşme vardır. Bu doğal kaynak, köy önündeki yaklaşık 300 dönümlük arazi iyi sulamakta ve çevrede bakmakla doyulamayan bir yeşillik oluşturmaktadır.
Gelenek, görenekleri ve folklor Arapgir ve Kemaliye kültür değerlerini hatırlatır. Ayrıca derneği ve kooperatifi de yoktur.
Hayvancılık ve az da olsa meyvecilik, sebzecilik Kızılçukur Mezrası’nın başta gelen gelir kaynağıdır. Halkının çalışkanlığı ve sevecenliği, gurbetçi oluşu Kızılçukur’un başlıca özelliğidir.
Altyapısı tamamlanmıştır. Kızılçukur Mezrası, 1990 sayım sonuçlarına göre 15 hane ve 45 nüfusu sahip bulunuyor.
- Log in to post comments