Çit Köyü de, adı değişmeyen köylerdendir. Köyün ilk kuruluşu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ancak Murat IV. Bağdat seferi yılları 1628’de köy yakınlarda ordusuyla geçerken, buranın arazisinin köye bağışlandığını gösteren bir ferman düzenleyip verdiği ve bu fermanın da, elde bir belge olarak saklandığı köy muhtarlığının verdiği bilgiler arasındadır. Bu duruma göre köyün, kesin kuruluş tarihinin 366 yıllık olduğu anlaşılmaktadır. Çit Köyü’nün deniz seviyesinden yüksekliği 1000 metreyi bulur. Köy yakınlarında Harabpazar adıyla eski bir köy kalıntısı vardır.
Köyde mevcut cami, dernek ve köylülerin katkısıyla 1966 yılında yapılmıştır. 1942 yılında yapılan ilkokulu açık olup, yaklaşık 15 öğrencisi bulunmaktadır. Okuma-yazma oranı % 100 dolayındadır. Çit Köyü, Miran Çayı vadisi içinde kurulmuş, yeşillikler içinde bir köydür. Çay üzerinde kurulu köprü, 1800 yılında Hacı Yahya adlı hayır sahibi bir kişi tarafından yaptırılmıştır.
Köyün en büyük gelir kaynağı, sebze üretimidir. Yetiştirilen fideler öncelikle çevre ile ve ilçelerde pazarlanır, büyük gelir sağlar. Ayrıca, üretilen sebze stokları da, Miran Çayı boyunca uzanan yeşillikleri oluşturur ve gerek çevrenin gerekse çevre illerin en büyük sebze ihtiyacı bu topraklardan karşılanır. Sebze türlerinin en çok yetiştirileni de biber, domates, patlıcan ve fasulyedir. Sebzeciliğin yanı sıra, arıcılık ve meyvecilik alanında da gelişmeler kaydedilmiştir. Kaysı ve elma üretimi için yeterli iklime ve toprağa sahiptir. Hayvancılık ancak köylünün kendi ihtiyacı kadardır. Altyapı tamamlanmıştır. Kurulmuş derneği ve kooperatifi yoktur.
Gelenek görenekleri ve folklor değerleri Kemaliye ve Arapgir ilçelerinin ortak etkisi altında olan Çit Köyü’nde, genellikle gurbetçilik yoktur. Halkın büyük bölümü verimli olan toprakları işlemekle yaşamını sürdürür. 1990 sayımlarında köyün 83 hanesi ve 286 nüfusu olduğu saptanmıştır.
- Log in to post comments