• KARAPINAR

Köyün adı değişmemiştir. Kuruş tarihi hakkında elde kesin bir bilgi yoktur. Köy toprakları sınırları içinde eski kilise ve manastır kalıntıları bulunduğuna göre, ilk sakinlerinin Ermeni asıllı kişilerden oluştuğu tahmin edilmektedir. Denizden yüksekliği 900 metre dolayında olup, büyük bölümü Keban Barajı altında kalmış verimli topraklardır.

Okur-yazar oranını % 85 olduğu Karapınar’da bir cami, bir okul vardır. Okulu 1947’de yapılmış olup, öğrenci yokluğu nedeniyle kapalıdır. Barajı Gölü kıyısında kurulu olması, az da olsa balıkçılık dalında bir gelirin elde edilmesini sağlamıştır. El sanatlarına yönelik bir faaliyet yoktur. Buğday ve benzeri tahıl bitkileri başlıca gelir kaynağıdır. Bölgeye has yetişten tüm meyve çeşitleri Karapınar topraklarında üretilir. Sebzecilik dalında yeterli verim sağlar. Mera yetersizliği nedeniyle hayvan üretimi yapılamayan Karapınar’ın gelenek ve görenekleriyle folklor zenginlikleri çevre köylerine benzer. Altyapısı henüz tamamlanmamıştır. Köy derneği ve kooperatif kuruluşu yoktur.

            1990 sayım sonuçlarına göre Karapınar’da 14 hane ve 43 nüfus saptanmıştır. Karapınar Muhtarlığı’na bağlı üç mezra vardır.

Karapınar Köyü'nün uzaktan görünümü

  1. Kıyı Mezrası : Başlıca gelir kaynağı küçük tarım işlerinden elde edilir. Yönetim bakımından Karapınar’a bağlı olan Kıyı Mezrası’nda 1990 sayımına göre 3 hane ve 15 insan bulunur.

    2- Konacık Mezrası : Arazisi daha geniştir. Hayvancılık dalında daha zengindir. Ayrıca 1947 yılında ilkokul yapılmış, ancak öğrenci yokluğu yüzünden daha sonra kapanmıştır. İbadete açık bir de cami vardır. Kanalizasyon henüz yapılmamıştır. Okuma-yazma oranının % 50 dolaylarında olduğu bağlı bulunduğu Karapınar Muhtarlığı’nın verdiği bilgiler arasındadır.

            Karapınar Mezrası, 1990 sayımlarına göre 5 hane ve 10 kişi nüfusa sahiptir.

Konacık Mezrası

   3- Salkımlı Mezrası: Yaklaşık 1500 dönüm arazisi bulunan Salkımlı Mezrası, hayvancılık dalında zengin sayılır. Çiftçilik ve hayvancılık başlıca gelir dalıdır. Kanalizasyon yoktur. Gelenek ve görenekleri, folklor zenginliklerinde farklılık yoktur. 1990 sayımında 11 hane ve 19 kişi nüfusa sahip bulunmaktadır.

Salkımlı Mazrası'nda bir köşe

 

Etiketler