Kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Çakırtaş Köyü’nün ilk sakinlerinin Ermeni kökenliler olduğu kesindir. Kayseri Arşivi’nden edinilen bilgilere göre 1340 yıllarında kurulmuş olduğu hakkında bilgiler vardır, 1900 yıllarında köyün 350 hane olduğu 7 hanesinin Müslüman, kalanının da Ermeni kökenlerden oluştuğu yaşlıların verdiği bilgiler arasındadır. Bu nedenle çoğunluğu Ermeni olan köyün adı da Ermenice “Maşgirt” olarak adlandırılmıştır. Ermeniler köyden tamamen gittikten sonra, köy topraklarına Türk boyları yerleşmiş ve köyün adı, daha sonra Çakırtaş olarak değiştirilmiştir.
Köyde, 1948 yılında yapılan ve 1992 yılında deprem nedeniyle onarılan cami varken aynı yıl bir cami ibadete açılmıştır. Tarihi değere haiz bir çeşme Ermeniler’den kalmadır. Ayrıca eski yapıtlardan kiliseler, manastır, barut yapılmaya mahsus göverçileli mağaralar ve bazı saray kalıntıları vardır.
Köyün bulunduğu yer, deniz düzeyinde 950 metre yüksekliktedir. Daha önce Kara Maşgir denilen sulak arazi, Keban Baraj Gölü altında kalınca, köy fakirleşmiş ve gelir kaynakları da yetersiz duruma gelmiştir. Elde edilen ürün köyün gereksinimlerine yeterlidir denilemez. Sebzecilik ve meyvecilik dallarında yine de çevre köylerden üstünlükler gösterir. Badem ağaçları dikimi yaygınlaşmıştır. Hayvancılık dalında da ileri bir köy sayılır.
Lojmanlı ilkokulu açıktır. 15 öğrencisi bulunan Çakırtaş’ta okuma-yazma oranının % 90 olduğu bildirilmiştir. Kanalizasyon 1995 yılında gerçekleşmiştir. Kurulmuş köy derneği ve kooperatifi yoktur. Gelenek ve görenekleriyle, forklor değerleriyle bölge köylerinin benzeridir.
Çakırtaş Köyü, 1990 sayımına göre 30 haneye, 141 nüfusa sahiptir.
- Log in to post comments