BÜYÜK MEYDAN

Bu geniş meydanda oturma yerleri, kemerli çeşme, Atatürk Büstü ve küçük bir dükkan bulunur. Burası köyün en canlı köşesi, günün her saatinde insanların birikip oturdukları yerdir. Yıllar boyu bir çok değişikliklere sahne olmuş ve en son şimdiki görünüme kavuşmuştur.

Meydan'da daha önceleri üstü toprak damlı, Atatürk Büstü'nün bulunduğu yerden kemerli çeşmeye doğru uzayan bir bina vardı. Bu bina da bir hamam, hemen yanında gürül gürül akan bir çeşme bulunurdu. Köy içme suyu ve bahçelerin sulanması bu çeşmeden karşılanırdı. Köyde insanların yoğun bulunduğu o yıllarda, bakraç ve güğümlere doldurulan sular evlere taşınırdı. Hamam, kazanlara doldurularak ısıtılan sularla insanlara hizmet verirdi. 1956 yılında buradaki çeşmenin kanalları değiştirilerek suyu, daha yukarıda ki çeşmeye bağlandı. Ayrıca önüne büyük bir havuz ve bitişiğine de, Abbas Erturan tarafından bir hamam yaptırıldı. Büyük meydan da toprak damlı binada bulunan ve ayrı bir kaynaktan gelen çeşme, yerinde bırakıldı. Yıllarca kaderiyle başbaşa bırakılan hamam bölümü de daha sonra yıkılarak meydan tamamen genişledi. Meydanın etrafını çeviren taş duvarlar 1984 yılında yapıldı. Duvarların ustalığını Süleyman Baharoğlu yaptı. Bundan sonra yapılacak iş, büyük meydanlığın daha güzel bir  şekle sokulmasıydı. Bu girişimi de, bütün harcamalarını yüklenerek Mustafa Gürer gerçekleştirdi. İşlerin sevk ve idaresini de Aşır Şimşek üstlendi.

Önce, meydanın biraz ötesinde, içinde devamlı akar suyu bulunan, günümüz sosyal koşullarına yakışır biçimde kadın ve erkek için ayrı tuvaletler yapıldı. Meydanlıktaki çirkin görünümlü eski tuvaletlerin yeri meydanlığa eklendi.

Meydan tamamen taş blokaj ve betonla kaplandı. Ayrıca geniş meydanın bir köşesine küçük bir dükkan yapıldı. Eskimiş ve çürümeye yüz tutmuş oturma yerleri tamamen değiştirildi. Ahşap taşıyıcılar yerine demir aksam kullanılarak oturma yerleri daha fazla genişletildi ve oturma için kullanılan kalın cilalı tahtalar, çevreye daha güzel bir görünüm kazandırdı. Yol seviyesinden aşağıda kalan çeşmenin suyundan bir bölümü de tuvaletlere bağlandı. Diğer bölümü ise, Aşağı Mahalle'nin ihtiyacı için yapılan yeni çeşmeye verildi. Böylece bütün bu hayır işlerini yaptıran Mustafa Gürer'de, köyün tarihine unutulmaz bir isim olarak yazıldı.

Hıdır Abdal Sultan Türbesi ve bitişindeki Konukevi binasından bir bölüm.

 

Etiketler