(1925-2000) AŞIR ŞİMŞEK

18 Nisan 1925 (1341) de, Ocak Köyünde doğdu. O dönemlerde üç sınıflı Aşutka (Dutluca) okulunu bitirdikten sonra, İlk öğreniminin daha sonraki yıllarını, bir yıl önce İstanbul'a giden ağabeysi ile birlikte babasının yanında tamamladı. Zeyrek Orta okulundan, daha sonra da Sultanahmet Sanat Lisesi elektrik bölümünden mezun oldu. Askerlikle ilişkin vatan borcunu bitirince, uzun yıllar asıl mesleği ile ilgili elektrik tesisat işleri ve malzemesi ticareti konularında uğraş verdi.

Şimdilerde ise, yaşının ilerlemiş ve kendisinin çoğunlukla köyünde bulunması nedeniyle, kırküç yıllık bir geçmişe sahip olan "Aşır Şimşek Firması", iş konusunda yapılan değişiklikle, iki oğlunun ortaklığıyla sürüyor.

Son yıllarda, köyde yüz güldürücü gelişmelerin kaydedildiğini belirtmiştik. Ne var ki, bu aşamaya ulaşma, elbetteki kendiliğinden olmadı. Yapılan işlerin gerçekleşmesi uğrunda liderlik görevini birinin yapması gerekirdi. İşte, Aşır Şimşek işleri yüklenen bir kişi olarak, kendisini gönüllü bir nefer gibi köyüne adamıştı.

Bu konudaki çalışmalarıyla 1974 de, köyü Dutluca'ya bağlayan yolun daha kullanışlı biçimde hizmete sokulmasından, aynı yolun 1990 da asfalta kavuşmasına Aşir Şimşek kadar, geçen 16 yıl boyunca, köyde gerçekleşen her türlü bayındırlık işlerine emeği geçen usta bir mimar, köyüne iz bırakan belirgin bir isim oldu.

Öte yandan Aşır Şimşek, 1980 den itibaren kendisini tamamen köyüne yönelik işlere verdi. Aynı yıllarda yapımı gerçekleşen eski konukevi'nin inşaatı işleri onun tarafından yönlendirildi. O yıllara kadar gurbettekilerin köye duydukları ilgi, günümüzdeki kadar sıcak ve çekici değildi. Evlerin çoğu yıkılma tehlikesi içinde, kaderiyle baş başa bırakılmıştı. Özellikle yeni bina, parmakla gösterilecek kadar azdı. Köylülere, yıkılmış evlerini onarmaları veya yeni evler yaptırmaları önerileri ile Aşır Şimşek, öncülük yaptı, ışık tuttu. Böylece yapılan yeni binalar ve evlerin çoğunlukla çatıya dönüşmesi, köyü bir kaç yıl içinde modern bir görünüme kavuşturdu.

Bunların yanı sıra, Aşır Şimşek'in, Ali Gürer ile birlikte köy yollarının asfaltlanması konusunda resmi kuruluşlar nezdinde yılmadan, usanmadan sürdürdüğü hizmetleri de, köyü hedef alan öteki hizmetleri gibi takdire değerdi. Bu hizmetleri kim unutabilir?

Aşır Şimşek'in köyüne yaptığı özgün hizmetler, bu saydıklarımızla da kalmadı. Daha önce nitelikleri konusunda bilgi verdiğimiz milyonlar harcayarak özenle yaptırdığı Konukevi, onun köyüne armağan ettiği en büyük eser ve bıraktığı bir iz oldu.

Köyün, günümüzdeki göğüs kabartıcı düzeye erişmesinde inkar edilemeyecek en büyük payı olan Aşır Şimşek'in yaptığı hizmetler zincirine, daha nice yeni halkalar ekleyeceği de bir gerçekti. 1988 yılında, kırk yıllık eşinin vefatı, ona bunalımlı günler yaşattı. İkinci evlilik yapmak zorunda kaldı.

Her yönüyle kendisine saygılı iki erkek evlat ve dört torun sahibi olan Aşır Şimşek, mutlu bir aile reisi olarak unutulmayan bir isim bıraktı. Rahmetle anıyoruz.