KÖY YOLLARI

Günümüzde Dutluca'yı köye bağlıyan asfalt yolun ve beton kaplamalı köy içi yollarının toz toprak görünümlerinden kurtularak bu aşamalara nasıl geldiğini ana hatlarıyla köyün tarihine ekleyelim.

Köy Kalkındırma Derneği'nin amaçlarından biri de, köye daha rahat ulaşım imkanı sağlıyabilmekti. Öncelikle köyü Dutluca'ya, oradan da bütün ülkeye bağlayan 3 km.'lik yolun revizyonu ve trafiğe açılması gerekiyordu. Bu yol, çok eski yıllarda ve o günlerin olanaklarıyla Dutluca'ya bağlanmıştı. Yüklü hayvanların bile zorlukla çıktığı dik virajların biraz daha genişletilmesiyle, motorlu araçların köye kavuşabilmesi uğrunda yıllar boyu çalışılmıştı.

Bir dönemin çilekeş ve tecrübeli şoförü olarak çevrede ün yapan Şerif Güler, bu dik virajlarda yaşam savaşı vererek ancak köyün yakınına kadar gelebiliyordu. O yıllarda, köyün en dip köşelerine kadar motorlu taşıtla gitmeyi düşünmek bile, bir hayal ürünüydü.

Dernek Başkanı Abbas Erturan döneminde yol konusunda başlayan çalışmalar, daha sonraki yıllarda da sürdürüldü. Köy yakınlarından başlayıp, çeşme önüne kadar uzanan köyiçi yolu, 1962 yılında köylülerin ortak çalışmalarıyla yapıldı ve böylece motorlu araçların türbe önündeki meydana kadar gelebilmesi sağlandı.

Yol konusunda en önemli aşama ise, Aşır Şimşek' in Dernek Başkanı olarak görev aldığı 1973 yılında oldu. Köy-Dutluca arasında uzanan yol, "Kemaliye Köylerine Hizmet Götürme Güç Birliği" araçlarının günlerce süren çalışmaları sonunda trafiğe açıldı. Köy Kalkındırma Derneğide, bu olumlu katkılarına karşılık "Güç Birliği" örgütüne maddi katkıda bulundu.

İstanbul'daki Ocaklılar'dan kalabalık bir grup, yolun hizmete girdiği 19.08.1973 günü resmi yetkililer ve kalabalık bir topluluk huzurunda yapılan açılış törenine katılmışlardı. Yöresel basın, törenden günlük haberlerinde yer vermişti. Konu ile ilgili olarak İstanbul Gazetesi'nin 21.08.1973 sayısında yayınlanmış bir  küpürü aşağıya alıyoruz.

KEMALİYE İLÇESİNE BAĞLI OCAK KÖYÜ HALKI KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME GÜÇ BİRLİĞİ’NE 40 BİN LİRA ÖDEYEREK, KENDİLERİNE EMEK KATKISINDA BULUNMAK SURETİYLE YOLA KAVUŞMUŞLARDIR. FOTOĞRAFTA DÜZENLENEN TÖRENDE YOLU HİZMETE AÇAN OCAK KÖYÜ DERNEĞİ KADINLAR KOLU BAŞKANI GÖRÜLMEKTEDİR.

.

Kurdeleyi kesen        : Zarife  Şimşek

Sağda ayakta duran : Kemaliye Kaymakamı

Hizmete açılan yol, köyü büyük bir sevince ve huzura kavuşturdu. Özü itibariyle yol sorunu artık rayına girmişti. Daha sonraki yıllarda yolun geçtiği sokak ve bahçe duvarlarının sağlamlaştırılmasıyla, köy içinde motorlu araçların ulaşamadığı ev kalmamış gibiydi. Göğüs kabartan bu aşama, yıllarca süren gayret ve çabaların sonucuydu. Bunda elbetteki en büyük pay, Abbas Erturan ve Aşır Şimşek gibi kendilerini köy hizmetlerine adamış Dernek Başkanlarınındı. Günümüzde çok uzak yerlerden bindiğimiz motorlu araçlarla, evimizin önüne kadar gelebilmemiz, ancak konuya öncülük yapmış bu isimler ile onlara destek verenlerin çabaları sonucu gerçekleşmişti.

Sıra, köy içi yollarının beton kaplaması işine gelmişti. Yıl 1987 önce mahalleleri birbirine  bağlayan üç ana yol düşünülüyordu. Tozdan topraktan kurtulmak, köyü daha cazip ve turistik kılmak için bunun yapılmasında sayısız faydalar vardı. "Herkes kendi evinin önünü temizlerse şehir tertemiz olur" sözünde olduğu gibi, kişilerin de, evlerinin önünü beton kaplamasıyla bu iş biter düşüncesi hiçbir zaman tam olarak gerçekleşmeyecekti. Bu nedenle, bazı kişiler öncü oldu. Mustafa Gürer 'in kendi evinin önünü beton kaplatması, 'Mehmet Şimşek ve Aşır Şimşek kardeşlerle, Kemal Gökçek 'i de aynı yola sevketti. Kısa bir süre içinde yaklaşık 120 metrelik yol beton kaplanmış oldu. Daha sonra Mustafa Gürer Türbe meydanı da dahil olmak üzere oraya kadar uzayan yolun tamamını beton kaplattı. Bütün giderleri onun tarafından ödendi.

Bu görüş doğrultusundaki çalışmalar 1988 yılında da sürdü. Türbe meydanlığında Mustafa Gürer'in kaldığı yerden başlayarak, karayolunun köye giriş noktasına kadar uzayan yolun beton kaplaması işini de tüm giderleri taraflarından ödenen İsmail Erman ve Dursun Erman yaptırdı. Bunun yanı sıra, Türberin arka bölümünden başlayıp, Yazpınarı'na doğru uzanan toprak yolun kendi evinin olduğu yere kadar betonla kaplatılması ve yıkık duvarların onarımı da dahil olmak üzere, tüm harcamalan Ali Gürer karşıladı.

Aşağı mahalle sıradaydı. Mustafa Gürer yine kolları sıvamıştı. Önceki yıllarda yol konusundaki ilgisini aşağı mahallellilerden esirgemedi. Böylece onlarda, Mustafa Gürer 'in katkılarıyla 1989 yılında beton yola kavuşmanın sevincini yaşadılar.

1989 sonunda köyde, ara sokaklar dışında betonlaşmayan yol kalmamıştı; mahalleler birbirine bağlanmış, ayağa toz toprak değmeden gidip gelebilmek mümkün olmuştu. Yol konusu yine de, tam olarak çözüme kavuşmuş sayılmazdı. Çağımız da yolların asfaltla kaplanması eğiliminden, bizim köyde nasibini almalıydı. Köyümüz artık turistik ve tarihsel yönleriyle ilgi çekmeye başlamıştı. Yolun asfaltlanması konusunda özellikle  Aşır Şimşek ve Ali Gürer ‘in resmi kuruluşlar nezdinde sayısız girişimleri olmuştu.

Bu yönüyle beklenen umutlar, bir rüya olmaktan çıkıp, gerçeklere dönüştü ve Dutluca'yı köye bağayan 3 Km ‘lik yol, Karayolları 8. Bölge Müdürü Selahattin Taftalı ve 85. Şube Şefi Hasan Yılmaz'ın yakın ilgi ve destekleri, bu işletme personelinin çalışmalarıyla 3.60 metre genişliğinde Amerikan asfaltı ile kaplanarak 07.09.1990 günü hizmete açıldı. Böylece köye gelen araçların dönen tekerleklerinden yıllar boyu yükselen toz bulutları artık gerilerde kalıyor ve köyün tarihine, bu hizmetle yeni bir altın sayfa daha eklenmiş oluyordu

Etiketler