Türbe bitişiğinde yükselen günümüzdeki konukevi binasına yönelik bilgilere geçmeden, böyle bir yapıya neden gerek duyulduğu konusu üzerinde duralım.
Daha öncede değinildiği gibi, vakıf olarak kurulan Hıdır Abdal, Zaviyesi'nin ana görevi, zaviyeye konuk olarak gelenleri yedirip içirmek ve ağırlama hizmetlerin yerine getirmekti. Bu koşullara uyulması gereği, yüzyıllar boyu verilen padişah fermanlarında şöyle belirtiyordu.
"Zaviye-i mezkure derununda ayende ve rendeye it’am-ı taam ettirmek şartıyla…”
Durum böyle olunca, zaviyeye gelen gidenin konaklama ve ağırlama gereksinimleri için türbe bitişiğine ayrıca önünde yemek pişirilmesi için ocağı da bulunan bir misafirhane odası yaptırılmıştır… Üstü toprak damlı olan bu oda, yıllarca zaviyenin hizmetlerinde kullanılmış. Ocağında hazırlanıp pişirilen yemekler, gelen giden binlerce konuğun karnını doyurmuş…
Öte yandan, Hıdır Abdal Tekkesi'nden manevi açıdan şifa bekleyen hastalar da, aradan geçen yüzyıllar boyunca yine bu çat altında gecelemişlerdi.
Binanın yıkılıp, yerine türbe silüetine yakışır biçimde yenilenmesi görüşü, günden güne ağırlık kazanıyordu. Bu görüş, köy işlerinin görüşüldüğü bir toplantıda yeniden gündeme geldi ve oy çokluğu ile eski misafirevinin yıkılarak, yerine yenisinin yapılması kabul edildi. Binanın yaptırılmasına yönelik çalışmalara başlandı. İnşaat için gerekli paraların toplanması kampanyasında Mehmet Şimşek, Cemal Erman, Mustafa Zülfikar, Dursun Yetiş, Abdullah Güler ve Himmet Poyraz görev aldılar. Görevli Kişiler, yardımlarını esirgemeyen canların iş yerlerine veya evlerine giderek, aylarca süren bir çalışma ve çaba gösterdiler. Bu çalışmalar sonunda, tüm Ocaklıların yaptıkları bağış toplamına, hayırseven öteki kişilerin bağışları da eklenince, inşaat harcamalarını karşılayacak meblağ toplanmış oluyordu .
Yapımına Mayıs 1980 de başlanan inşaatın nezaret ve kontrol işini de Aşır Şimşek üstlenmiş ve bu görevini, köyüne en iyi hizmet verebilmenin örnek bir anlayışı içinde, işin bitirilmesine kadar sürdürmüştü. İnşaatın ustaları İstanbul'dan getirilmişti. Şiranlı Mustafa usta beton işlerini, taş kemer işleri ile çorbalık bölümündeki şömineyi de, Vehbi usta yaptılar.
Böylece büyük bir odadan, küçük bir kilerden ve taş kemerlerin çevirdiği uzunca bir holden oluşan konukevi, Eylül 1980'de bitirildi. Ocak köyüne kazandırılan bu eser, birlik ve dayanışma ile gerçekleştirilen işlerin yeni bir halkasını oluşturmuştu.
Cephe görüntüsünü süsleyen anıttaşına:
" Bu yapı tüm Ocaklıların ve hayırsever canların
Katkıları ile gerçekleşti. Eylül 1980 " sözleri yazılmıştı.
- Log in to post comments